NEDİR BU EROS ?

Herkese tekrardan merhabalar , 

Bugün Eros'dan bahsedeceğiz , aşkdan aşık olmaktan.. 

Şimdi gelelim konumuza , 

Eros Yunan mitolojisindeki Aşk Tanrısı’dır. Romalılar daha çok ona Cupidon adını vermişlerdir. Annesi Aphrodite. Bazı efsanelere göre de Eros’un babası Tanrılar Kiralı Zeus  bazılarına göre ise Savaş Tanrısı Hermes  tır.

Eros sanat eserlerinde, güler yüzlü, altın kanatlı küçük bir erkek çocuk olarak gösterilmiştir. 


 

Elinde bir yayla bir çok oklar vardır. Eski inanışa göre Eros’un oku, ile yaralananlar aşık olurlar. Mitolojide Eros’un da başından böyle bir macera geçtiği anlatılır:

 Bir gün Eros kendi oku ile yaralanır, Psykhe adında bir prensese aşık olur. İkinci genç evlenerek Eros’un sarayında yaşamaya başlarlar, fakat Psykhe Eros’un yüzünü görmeyeceğine söz vermiştir.

Bir akşam dayanamaz, Eros uyurken, elinde bir mumla ona yaklaşır, güzelliğini seyreder. Bu sırada mumdan akan kızgın bir damla Eros’un omzuna düşer, onu uyandırır. Eros, uyanınca, Psykhe’ye çok kızar, onu bırakıp gider. Psykhe çok üzülür, Aphrodite’den yardım ister. Sonunda Psykhe tanrıların sayesinde fani dünyadan kurtularak ölümsüz olur, sevgilisi Eros’la Olimpos Dağı’nda mutlu bir hayat sürmeye başlar.


 Bu hikâyeye göre mitolojide Eros kalbi, Psykhe ruhu temsil eder. Bu efsane Batı sanat ve edebiyatında birçok şiir, tablo ve heykele konu olmuştur.

 Bunların en tanınmışları arasında İtalyan heykelcisi Palatino’nun «Eros» u, Fransız heykelcisi Rodin ‘in Baiser (öpüşme) si başta gelir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar