Pandora'nın kutusu ve efsanesi

 Herkese Merhabalar 

Aşna ve vişnelerim... 

Gelelim bu harika efsaneye .. 

Antik Yunan efsanesinde geçen sürükleyici bir öykü ile karşınızdayım. 

Nedir bu Pandora herkesin dilinde ama nedir gerçek diye soracak olursanız arkanıza yaslanıp dinleyi veriniz..



 Yunan mitolojisinde  bir tanrısı birden fazla tanrı ve tanrıçalar  vardır ve bu tanrılar birbirleri ile  sürekli hep bir mücadele içindeler. 

Hepimizin bildiği o kudretli  Zeus bu hikayede yine var mı var.. 

Zeus, sadece erkeklerin yaşadığı dünyadan artık sıkılır ve herkesin huzurunu kaçırmak ister. 

İnsanlığın koruyucusu sevgili  Prometheus, Zeus’un ateşini çalarak insanlara verir. Haliyle çılgına dönen Zeus, ateşini alan Prometheus’u ve insanları cezalandırmak ister. 

Oğlu Hephaistos , demirciler tanrısıdır. 

Ondan bir kadın yapmasını ister. Hephaistos, toprak ve sudan bir kadın yaratır. Tanrıçalar bu güzel kadına tatlı dil, güzellik ve  çekicilik verir. 

Çiçekler ve takılarla donatılan kadına tanrıların habercisi olan Hermes bazı kötülükler verir. Kadının köpek yüreği, tilki huyu vardır. Kadın güzeldir ancak artık dili yalanla, kalbi sadakatsizlik ve itaatsizlikle doludur.

Zeus ise, kadına “tanrıların hediyesi” anlamındaki Pandora adını vermiştir. Bu kadın aynı zamanda dünyaya gönderilen ilk kadın olacaktır. Zeus, Pandora’ya bir de kutu verir ve kutuyu tembihleyerek  kesinlikle açmamasını ister. 

Prometheus’tan intikamını almak için kardeşi Epimetheus’u kandırıp kullanmak ister.

 Epimetheus’a hediye olarak Pandora’yı gönderen Zeus, intikamını ve hırsını  alabilecektir... 

 Prometheus ve  Zeus Pandoray'ı tanrılardan gelen hediyeleri almaması konusunda defalarca uyarır. 

Epimetheus ise, uyarılara kulak asmadığı gibi bir de Pandora’ya âşık olur. Bu aşk evlilikle sonuçlanır.

Efsanenin ana teması olan kutuyla ilgili farklı ve bir çok fazlasıyla rivayetler var. Çoğu kaynaklarda Zeus’un kutuyu Pandora ile gönderdiği belirtilir. 

Bazılarında ise Zeus  bu evliliği intikam için fırsat olarak kullanır , ve kutuyu Epimetheus’a Pandora’yla evlendikten sonra düğün hediyesi olarak gönderir. Bir diğer kaynaklarda ise kutuyu Hermes’in evliliğinden sonra Pandora’nın evine bıraktığı yönünde bilgiler var.

Biz buraları çok deşmeyelim vişnelerim.. 

Asıl olay çünkü kutunun açılması...

Zeus, kutunun açılmaması için Pandora’yı uyarır. Çünkü kutuda bütün kötülükler vardır. 

Ne kadar uyarsa da aslında açmasını ister ve böylelikle  Pandora’nın kutuyu merak etmesini sağlar. Zeus’un uyarıları zamanla gittikçe gizeme karşı daha da merak uyandırır. .

 Pandora, kutudaki gizeme duyduğu merakına yenik düşer ve kutuyu açar. Kutunun kapağını açar açmaz etrafta kahverengi böcekler uçuşmaya başlayarak Pandora'yı ısırırlar ve o an da dünyaya bütün kötülükler yayılır. 

Ölüm, öfke, hastalıklar, salgınlar, açlık, kıskançlık, haset ve bütün kötü hasletler… Huzurlu bir hayat yaşayan erkekler kutunun açılması ile acı, hüzün ve keder yaşamaya başlar. Bütün kötülükler dünyaya yayılmıştır. Kutudan kanatlı varlıklar uçup gider ve gece gündüz insanlara zarar verirler.

Bu durumu fark eden Pandora, pişman olarak kutunun kapağını hemen kapatmak ister. Zeus’un da isteğiyle zorla da olsa kutunun kapağını kapatır ve içinde bir tek şey kalır.

 Kutunun içinde  kötülüklere karşı konulan son  “umut”, Pandora kapağı kapattığı için dışarı çıkamaz. Pandora’nın kutusunda veya kötülük kabında insanlara mutluluk veren tek şey kalmıştır; o da umut… Zeus, insanların sürekli eziyet çekmesini; aynı zamanda hayattan vazgeçmemelerini istedi. Bunun için kutuda umudu bıraktı.


Pandora geceleri uyuyamaz olurdu kutudan gelen sesler yüzünden ve yine merakını yenemeyip bir kez daha kutuyu açmaya karar verdi. 

Pandora kutuyu açınca havaya ışık,umut,sevgi,inanç,vicdan, insanlığa doğru uçmaya başladı. 

ve bu aslında umudun hikayesi olmuş oldu... 








Yorumlar

Popüler Yayınlar